GEBELİKTE BASUR AĞRISI

Hemoroid veya halk arasındaki adıyla basur hastalığı, günlük yaşamda herkesin başına gelebiliyor ve bazen ameliyata kadar giden bir sürece gerek duyulabiliyor. Ancak hemoroid hamile kadınlarda ayrı bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor çünkü normal hayatında bu rahatsızlıktan yıllar boyunca uzak kalabilmiş pek çok anne adayı, maalesef gebelikte basur ile yüzleşmek zorunda kalıyor. İşte bunun temellerine inmek ve gebelikte basur ağrısı konusuna bir cevap bulabilmek için sizlere gerekli bilgileri sunmaya karar verdik.

Gebelikte hemoroid riskinin yükselmesinin en büyük sebebi, vücudun o bölgesinde kan akışının artması ve bunun yanında rahmin yaptığı baskıdan dolayı toplardamarlarda kanın birikerek bir gölcük oluşturması. Yani vücuttaki dolaşıma yeniden katılamayan kan, maalesef bu bölgede birikme yapıyor ve sonucunda hemoroid kabusu ortaya çıkıyor.

Hemoroid sebebiyle hamile kadınlar düşük yapmaktan korkmasınlar çünkü hemoroid rahatsızlığının bir düşüğe sebep olabilme ihtimali yok denecek kadar az ancak anne adayının yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilmesi sebebiyle gebeliği çok zorlu ve sıkıntılı bir hale dönüştürebiliyor. Bu dönemde bir de artan hazımsızlık sorunları ve kabız gibi rahatsızlıklarla uğraşmak da hemoroidden kaynaklanan acı ve ağrıların artmasına sebep olabiliyor.

Gebelikte herhangi bir ameliyatın pek de mümkün olmaması nedeniyle hamile basurlu anne adaylarında ayakta tedavi yöntemleri tercih ediliyorlar. Bu nedenle dışkıyı yumuşatan ilaçlar, beslenme düzenindeki değişiklikler ve ağrı kesiciler, hemoroid ilaçları ile sorun en azından doğuma kadar ortadan kaldırılabiliyor. Ancak sadece çok ağır ve diğer yöntemler ile tedavi edilemeyen hemoroid vakalarında cerrahi yöntemlere de başvurulabiliyor.

Anne adaylarının hamilelikte hemoroidden korunmaları, onu tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle bol bol lif barındıran besinler tercih edilmeli ve kabızlığa karşı önlemler alınmalı. Hamile olduğu için hareket etmekten kaçınan pek çok anne adayı, bu hareketsizlikten dolayı yaşanan bağırsak hareketlerindeki yavaşlamalar sebebiyle kabız oluyor ve uzun süren kabızlık da hemoroidin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla düzenli spor, doğru beslenme ve bol bol sıvı alımı anne adaylarının öncelikleri arasında olmalı.

Hamilelikte hemoroidden korkmak için hiç bir sebebiniz yok ancak bir kaç noktaya dikkat ederek bu rahatsızlıktan güvenle korunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir